Mit is csinál az operátor?

 2009.01.30. 22:16

Manapság nehéz eldönteni, hol kezdődik a grafikus-art director szakterülete és hol ér véget az operátoré.

A klasszikus nézet szerint az operátor kivitelez: a tördelőprogramban összerak, fotókat-logókat behív, szövegmódosítást elvégez oszt levilágít-pdf-et gyárt. Letölt, feltölt, nyomtat és megmutat. Megkeres, betűtípust elküld, nyomdával egyeztet. Képeket átszínez, pattanásokat kiretusál, körbenyír és hátteret cserél. Kb ennyi. De a nem alapszintű retusálás: pl. a kocsiszekrények kiegészítésének megfújása, kép a képben valósághű összeillesztése színekkel és arányokkal vagy a hevenyészet art directori layout fotómontázsának tökéletes és megtévesztően valósághű elkészítése photoshopban is a dtp-s feladata-e?

Egy tökéletes világban az. A tervezés, a layoutozás a kreatívokra hárul viszont az elfogadás utáni feladatok, munka a végleges alapanyagon, a nyomdai előkészítés már a dtp-re. A mesteri szintű retusáláshoz sokrétű és jelentős szakmai tapasztalat és/vagy grafikusi véna kell - ezeket meg kell fizetni! Nyugaton meg is teszik, mert fontos láncszemei a gépezetnek, programismeretük, látásmódjuk, képzettségük nem csak a gépies és unalmas munkákra teszi őket alkalmassá, hanem hozzájárulnak egy igényes layout megvalósulásához! De ebben a büdös nagy magyar valóságban minden jól működő dolog elkorcsosul. Sok operátort éhbérért foglalkoztatnak az alig megvilágított, ócska és egészségtelen bútorok közzé beültetve, félig le is nézve. Így kevés, szakmailag képzett (a képzés is megér egy külön postot) ember marad meg, s inkább többre (elsősorban magasabb fizetésre, másodsorban megbecsülésre) vágyik: Magyarországon egy mód van az előrelépésre, mégpedig a kreatívvá válással.
Akik pedig maradnak, sokszor inkább rombolják a renomét, mert megélhetési operátorrá "képezve" magukat alacsony - ilyen-olyan tanfolyamon épphogy csak megtanult - programkezelési tudással, nulla tipográfiai ismeretekkel, nulla grafikai ízléssel és látásmóddal próbálnak elhelyezkedni, lenyomva a fizetéseket és lenyomva a szívonalat. Ha egy-egy ilyen tartósan el tud helyezkedni és "bizonyít", akkor a főnöknél igen szánalmas kép alakul ki e szakmáról, aki majd ehhez a képhez igazítja a fizetéseket is...

Grafikus operátornak nevezett öszvértől várják el a rutinmunkán túli feladatok ellátását. Ez is egy magyar "találmány". Nem lenne szükség ilyen erőltetett kifejezések létrehozására, ha az operátorok eleve rendelkeznének grafikus képzettséggel is: sajátjuk lenne mindaz a tudás, ami a professzionális munkához kell. 
Hozzáteszem: a költséghatékonyság is belejátszik e munkakör szabadalmához! Furmányos vállalkozóink így egy fizetésből akarják megoldani a kreatív és a melós munkakör betöltését. Ezek a grafikus operátorok terveznek is: sokszor sajnos látszik is az eredménye! (tisztelet a kivételnek, mert persze láttam az ellenkezőjét is, amikor az art director volt képtelen valami esztétikus layoutot összehozni!)

Fontosnak tartanám e szakma szépségének propagálását. Létre lehetne hozni igényes vizsgarendszert, ami akár a képzésnél, akár a felvételi tesztelésénél felmérné, hogy ki alkalmas a profi munkára és ki az, aki csak az szeretne lenni. Mérhetővé kellene tenni a megbízhatóságot, gyorsaságot és kreatívitást, akár nem szakmabeli vezetőknek számára is érthető követelmény rendszerrel. Sajnos a nagy múltú nyomdaiipari képzés megszűnt, az iskolák bezártak-bezárnak. Helyettük pedig marad a tanfolyamok kétséges minőségű képzése vagy a "tanuld-magad" marad. Pedig fontos, hogy legyenek a nyomdaiparral, a tördeléssel, vektoros rajzprogramokkal is tisztában lévő photoshop szakértők, akik képesek felismerni a grafikai hibákat is az anyagon és módosítani azt! Akik képesek önjáró módon nulláról a készig összerakni egy anyagot hiba nélkül! 
S ha ez megvalósul, úgy nem merül fel majd kérdésként, hogy vajon mit csinálnak az operátorok: szép és tökéletes nyomdai anyagokat önállóan!

A bejegyzés trackback címe:

https://dtpszakszerv.blog.hu/api/trackback/id/tr78897853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pottyek 2011.08.10. 19:24:01

Nagyon tetszett ez a cikk, viszont szeretném megkérdezni tőled, hogy véleményed szerint hol/melyik suliban ill tanfolyamon lenne érdemes ezt a szakmát kitanulni? Mivel engem ez nagyon érdekel, úgy érzem van is affinitásom viszont fogalmam sincs hol kezdjem...mivel kezdjem.. Hol lenne a legjobb megtanulni? Üdv, köszi a válaszod előre is

szilagyi3000 2011.09.13. 09:21:21

Ilyen jó cikket régen olvastam!
Like!!!

szirbetyar 2012.02.02. 10:53:43

Remek cikk.

Számomra, a leírt tökéletes világhoz képest, azzal kellett szembesülnöm, hogy a megrendelő->grafikus stúdió->nyomda, több kézen átfutó útvonalán, mindig csak a nyomda oldalon élt, hogy a legmagasabb szintet kellett nyújtani.
Dolgoztam olyan stúdióban ahol örültek, ha eladták és majd kifizetik a munkát és nem volt ritka, hogy a nyomdai oldalon dolgozva, elgondolkodtam miért is keres többet nálam a grafikus.

Nem akarok általánosítani, mindkét oldalon dolgoztam és szerencse, kitartás és "jó mesterek" kellettek a továbbjutáshoz. Én megtanultam grafikusként, hogy mennyire fontos az utómunka, így amikor a nyomdai oldalon dolgoztam, megértettem, hogy a megrendelő a harminckettedik változtatást eszközöli, tele a jegyzetfüzete nyilazásokkal és dátumokkal, állandóan csörög a telefon.

Magamra kivetítve borzasztóan furcsán hatnak a leírtak. Nagyon fiatal vagyok és bár művészeti grafikusként végeztem, a "tanuld magad" és a sok kopogtatásban hiszek, mert hiányzik a cikkben leírt tökéletes világ.

Arra ösztönzött a cikk, hogy átértékeljem egy pillanatra, hogy én valójában milyen "termék" vagyok.

Érdekes lenne megfogalmazni, de nem tudom milyen magasról, vagy alacsonyabbról szemlélhető objektívan a véleményem, így inkább értékelem magamban az olvasottakat és várom a további cikkeket.

Alex Csonka 2017.02.12. 09:04:09

Most találtam rá erre a cikkre és meg mindig igaz! 20 évesen frissen végzett kiadványszerkesztő vagyok és a tanfolyam olyan mintha grafikusok lennénk, a nyomdai anyagot alig adják le...

Ancsa68 2018.04.10. 09:04:33

@szirbetyar:

Szia, sziasztok!

Kiadványszerkesztő, DTP-operator és nyomdai ratusőr is vagyok egyben, utolsó szakma már nincs, összeolvadt a montírozóval. Most hivatalosan Dtp-oeratorként dolgozom egy közepes nyomdánál.
Sajnos elkövettem azt a nagy hibát, hogy
bevállaltam sokadszor, hogy belenyúlok anyagba, hogy nyomtatható legyen. Kifutót gyártok, méretre kicsinyítek vagy nagyítok, ha stanc van az anyagban kiveszem.
Persze, ha hibás volt az anyag, én lettem a hibás.
Azt tudni kell, hogy akárhányszor az ember belenyúl egy anyagba, az annyiszor egy hiba forrása lehet, és általában lesz is. Hiába ellenőrzöd le, vagy megkérsz mást, hogy ellenőrizze le.
Nem szabad ssegíteni, jóindulatúnak lenni!
Mindig ki a hibás?
Nem a grafikus, nem az árkalkulátor, aki szar szálirányú papírt ír ki, stb, hanem a DTP-Operátor, aki nyomtathatóvá tesz egy anyagot.
süti beállítások módosítása