Menj te a BSA-ba!

 2009.03.01. 11:33

Az utóbbi évek a BSA ámokfutásáról szólt, amely kiindulva a nyugati országok kitűnő anyagi helyzetéből idehaza is zaklatni kezdte a vállalkozásokat az ő kis szoftverparkjuk legalitásának kérdéskörében.
Akinek futja, akinek van, az valóban fizessen is sok-sok százezer forintot, akár egymilliót is, mindössze egy DTP munkaállomásért. Mert mi kell alapból hozzá? Kell egy Design Standard csomag 309.000 Ftért. Kell(ene) hozzá sok-sok betűcsomag, az alapot kihozhatjuk csekély 100-200.000 Ft-ból. Az operációs rendszer (már ha windows-ról beszélünk) újabb 40.000 Ft. 

Ezek a szoftverárak nagyon jól be vannak kalibrálva a nyugati árszínvonalhoz. Ott kigazdálkodni ezeket az összegeket szinte smafu: gazdasági válság ide vagy oda. Egy-két - egyáltalán nem nagyívű - meló és máris bejött az egész. De idehaza egy operátor, kis nyomda vagy picike vidéki stúdió hogyan is vehetné meg ezt a kollekciót? Hány hónapig kellene csak erre gyűjteni? A fent felsoroltak összege 450.000 Ft. A vidéki városainkban működő grafikai stúdiók 16-20 oldalas prosit kb. 20.000 Ft-ért készítenek el (a minőségéről és az ár realitásáról később)! Ha 2 napot kalibrálunk be egy ilyen munkára, levesszük a bevételből az adóterheket, akkor több, mint 3 hónap alatt jön be ennek az ára! Ha még a hardverárat is hozzácsapjuk a kalkulációhoz, máris a fél éves éhkoppnál járunk! S nem adtunk fizetést, nem rendeztük a rezsit. De legalább tiszták vagyunk és jól teletömtük az amerikai kapitalisták zsebét, akiket nélkülünk se fenyegetett az éhhalál réme!

Persze tudom, hogy ez egy kicsit demagóg hozzáállás, hisz minden vállalkozás az induláskor veszteséges és rengeteg beruházást követel meg. Ez alól nem lehet kivétel egy DTP stúdió sem, amelyben miért várnánk el, hogy a szoftverforgalmazók hitelezzék meg előre nekünk ezen költségek egy részét türelmi idő formájában? Nincs kímélet és akit rajtakapnak - akár 1 hónapja űzi az ipart lopott szoftverekkel, akár 10 éve - ugyanúgy felel. Valahogyan ezt elfogadom, ill. el kell fogadnom és kiköhögnöm a több százezres tételeket. De valami más viszont nagyon felháborít!
Anno az ezredforduló tájékán - amikor mindenki kezdte komolyan venni a BSA tevékenységét és nagy fehérítésbe fogott - dilemmában voltunk, hogy a tördelőprogramok közül melyiket válasszuk: az ipar nagyobbik része által használt Quark avagy a feltörekvő Indesign. A kérdést egy dolog döntötte el - a jó irányba. Quark Inc kihasználva erőfölényét, - ami jól megérdemelten mára semmivé foszlott és hamarosan eltűnik a süllyesztőben -, mocskos módon más-más áron adta szoftverét Európában, mint odahaza Amerikában! Ha teljesen legálisak szerettünk volna lenni, akkor a QuarkXPress Passportot kellett volna megvásárolnunk (kb. 750e Ft-ért), míg az amerikai változat mindössze 400eFt-ot kóstált akkoriban. Eszement különbség és felháborító különbségtétel! Ehhez képest az első CS csomag 3 progival együtt került annyiba, mint a féllegális Quark. Egyértelmű volt a döntés.
Innentől figyelni kezdtem az árakat és azóta is az a tapasztalatom, hogy Magyarországon valahogy minden drágább, mint a nagyobb keresettel és bevételekkel ellátott Nyugat Európában ill. USA-ban! Ez akaszt ki! Nem elég, hogy a keresetekhez viszonyítva is sokkal többet kell melózni egy szoftver áráért, de abszolút értékben is drágább idehaza minden, mint kint! S ezek után megkövetelni a hasonló szoftver-tisztaságot nagyon nagy balgaság. Mi lehet ennek az oka, azonkívül, hogy egy elcseszett országban élünk? Valószínűleg a vám, az adó, az ÁFA, a forgamazókat terhelő magasabb közterherhek ill. a magas árak miatti kisebb forgalomra jutó magasabb költségek. Állításomat alátámasztja a megjelenő kis netes cégek, akik a hazai képviseletek/nagykereskedők árainál alacsonyabban hozzák be az Unióból ugyanazt! 

Megoldás? Vásárlók szemszögéből a németországi beszerzés. Forgalmazók szemszögéből: az anyacégnél nagyobb kedvezmények elérése és továbbadása a vásárlók felé vagy a BSA noszogatása további ámokfutásra. Persze kérdés, hogy a számítógépet használó társadami réteg és a még éppen megmaradt működő stúdiók jogosulatlan programhasználata miatti büntetések mennyire fogják tönkretenni ezen cégeket és embereket, s a válság miatti alacsony szinten maradó pluszbevételek fognak-e többet hozni avagy a tevékenységüket feladni kényszerülők kieső adója fog jobban hiányozni? 

Várom leveleiteket: dtpszakszerv@citromail.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dtpszakszerv.blog.hu/api/trackback/id/tr36941746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása