Tesztelés, tesztelés, te drága

 2009.03.24. 15:40

Van modernkori társadalmunkban egy tutti business, ahol nincs következménye annak, ha valami szart csinálsz. Ez a szoftverírás.

Gyakorló szoftverhasználó és vásárló vagyok. Az installáláskor - anélkül nem is mehetek tovább - egy kattintással jóvá kell hagynom, hogy lemondok minden kártérítési igényemrôl, ami a használat közben felmerülhetne. Ha nem bólintok rá, akkor nem tudom használni sem a már megvásárolt progimat! Mintha egy pisztoly csövét tartanák a fejemhez...

Miért kell nekem minden jogomról lemondanom? Miért nem perelhetem be a szoftverek gyártóit, akik selejtes termékükkel kárt okoznak, mert pl. nem tudom olyan minőségben és határidőre elkészíteni a munkám? Hogy létezik, hogy fizetve a boltban mindenre van garancia, de egyedül e marha drága termékekre nincs?! Ha én szándékosan készítek egy haszontalan terméket, majd azt eladom, a vevôk a garanciára hivatkozva bármikor visszakérhetik pénzüket! A szoftvereknél ilyen nincs...

Ez csak azon múlik, hogy valami kézzel fogható legyen, tárgyiasult? Ha már van alakja, tömege, akkor a normál garancia is érvényes rá? A szerzői jog alá bevont szoftverek biztosan jó helyen vannak ott? Senkit nem zavar, hogy egy program igazából munkaeszköz, szerszám, nem pedig (jó, most a játékprogramokat hagyjuk!) szórakoztatási célokat szolgáló könyv, film avagy zene! Ez utóbbiaknál még logikus, hogy ha nem tetszik - ami egy szubjektív, egyéntől függő érzés, objektíven nem megfogható és alátámasztható - mindenki menjen a sóhivatalba és kérje onnan vissza a pénzét! De egy munkaeszköz, egy szoftver igenis működjön, mert a hibáival plusz munkaidőt vesz el, avagy a határidőket veszélyezteti, amelyek akár valós anyagi veszteséget is okoz a vállalkozásoknak!

Persze, töltsd le a demot és ha azzal elégedett vagy, akkor vedd meg tőlük az igazit. Viszont mizu azokkal a hibákkal, amik csak tartós használatban jönnek ki? Mizu azokkal a hibákkal, amiket a gyártó hivatalosan is elismer a később kiadott javításaiban? Mizu azokkal, amikrôl ezernyi user ír, de soha nem tudják orvosolni?

Manapság azt vettem észre, hogy a minőség kizárólag a kiadó jóindulatán, belátásán múlik. A lerövidült tesztidőszakok, az egyre bonyolultabb systemek, a rengeteg variációban létező konfigurációk mind nehezebbé teszik a kóderek dolgát. De mégsem sajnálom ôket: az iparág egyik cége és tulajdonosa lett a világ leggazdagabbika...

A bejegyzés trackback címe:

https://dtpszakszerv.blog.hu/api/trackback/id/tr20977401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparr0w 2009.09.15. 21:26:08

Régi bejegyzés de mélységesen egyet kell h értsek, pofátlan amit művelnek. Amúgy pedig jó, érdekes, és hasznos témájú blog, remélem lesz folytatás.
süti beállítások módosítása