Nyugaton minden sokkal jobb?

 2009.10.17. 11:20

Egy kedves programozó ismerősőm úgy döntött, hogy neki elege van ebből a vadkapitalista országból és kimegy Londonba szerencsét próbálni. 
Saját kis vállalkozást üzemeltetett, amelyben együtt dolgozott a párjával és minden típusú programozási munkát - legyen az Actionscript, PHP, Javascript, SQL - elvállaltak és mérsékelt árakon, vad határidőkkel is elvégezték. Többször is megbíztam őket és soha nem kellett csalódnom. A versenyképes árakat kihasználta a mi cégünk is és rápakolva a saját hasznát ajánlotta ki az ügyfélnek: nekünk ez csepp volt a tengerben, nekik ez egy jobb-kényelmesebb létet, kevesebb átdolgozott éjszakát eredményezhetett volna. Valószínűleg a többi cég is így tett velük: a munka dandárját ők végezték látástól-mikulásig, viszont a hasznot nem nekik sikerült lefölözniük.
Azt nem tudom pontosan, hogy mennyire voltak az utóbbi időkben leterhelve, mennyire kólintotta őket fejbe a válság vagy mennyire a "gürcölés a semmiért"-ből lett elegük, amely annyira jellemző erre az országra. Itt a tehetséges/dolgos embereket kihasználják vagy elsüllyesztik, kizárólag a tehetséges, joghézagokat kihasználó tolvajoknak, a pofátlan lenyúlós nagyvállalkozóknak van helye. 
Miért nem a dolgos, a munkájukból megélni akaró tisztességes emberek lesznek idehaza sikeresek? Miért a papírokkal játszó, kizárólag kapcsolati tőkéjükből megélő közvetítők, haverkodók?

S odakint valóban minden szebb, korrektebb? Mivel nemzetközi cégnél dolgozok, így kapok odakintről anyagokat - amelyekből megállapíthatom, semmivel sem jobbak, okosabbak, fejlettebbek, mint mi, kizárólag több a pénzük. (Egy példa: mi már 2003-ban felismertük jelentőségét, jobb minőségét és átálltunk az Adobe Indesignra, míg ők csak tavaly óta nyomják!) Tehát nincs kétségem, hogy idehaza jónak számító operátor, programozó, animátor, grafikus szakmailag simán felveszi a versenyt a nyugatiakkal! De mi a helyzet a többi elvárással: a ki nem mondott, a le nem írt követelményekkel?

Hogyan lehet operátorként, programozóként boldogulni, keresni? Milyen elvárásokat támasztanak a kelet-európaiakkal szemben? Érdemes egyáltalán megpróbálni? 
Ezzel kapcsolatban várnám a nyugatot megjárt kollegák véleményét!

A bejegyzés trackback címe:

https://dtpszakszerv.blog.hu/api/trackback/id/tr271455570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

honphibu 2009.10.20. 08:31:49

Az InDesign-nal kapcsolatban vitába szállnék veled. Egy DTP-grafikus számára valóban csábító az InDesign, nagyon csilivili, egészen addig, amíg nem nyomdára dolgozol vele. Ha járnál Adobe konferenciákra, hallhatnád az anyázásokat amiket ez a program kap, a "szakemberek" meg csak ígérgetik, hogy "majd" kijavítják a hibákat.
Nem hülyék az angolok, hogy a jól bevált és egyre inkább fejlődő, borzalmasan kényes és érzékeny Quark-ot részesítik előnyben, mivel megbízhatóság szempontjából még mindig a legjobb DTP-s program.
Más: kint valóban nem tudnak többet, ám egy valamiben verhetetlenek: a munkakörülmények, a piac, még a válság ellenére is kiszámítható, itt meg évek óta várjuk, hogy megpillantsuk az alagút végét, amire semmi reményt sem látok most, pedig még cca. 3 éve azt mondtam....

Rayyy 2009.11.17. 08:29:27

Szerintem nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy InDesign vagy Quark, mindenki a saját belátása szerint felmérheti, hogy adott munkahelyen vagy munkakörben melyiket használná szívesen (feltéve, ha ért mindkettőhöz). Én már 4 éve csak Adobe programokkal dolgozom és nem szenvedek hiányt semmilyen szolgáltatásban, olyan hiba sem történt velem, ami kizárólag programozási hanyagság lett volna... az tény, hogy Win alatt minden kicsit instabilabb.
A másik, hogy mi is kaptunk anyagokat egyenesen Londonból, egy nagyobb nevű stúdiótól, hát folyt a könnyem, úgy röhögtem egy-két ostoba megoldáson, aztán mikor rendbe kell hoznom egy káosz illustrator doksit, akkor már nem a vidámságtól folyt a könnyem. Vannak profik, lelkiismeretesek és ezek ellentétei >> mindenhol így van ez szerintem.

Deepfreeze 2009.11.18. 09:48:48

Én kifejezetten károsnak tartom az Adobe egyeduralmát. Ők a DTP Microsoftja. Sok jó ötlet mellett alapvető dolgokkal nem foglalkoznak, mert megtehetik. Úgy is mindenki azt használja.
süti beállítások módosítása