Hát igen, már itt tartunk. Ez az a munka, amibe mindenki csak beledumál, ahol már nem lehet csodát tenni, nem lehet kivívni az elismerést, mert nincs az a retus, nincs az a fantáziától szétdurrant layout, amit ne raktak volna már egyszer össze jó képességű kollegáink. Manapság már szinte mindenkinek a gépén ott feszül a Photoshop, az ügyfelek kisunokája is kiretusálta már a nagyit a képből (azt hagyjuk el, hogy milyen eredménnyel, mert az ítészeknek nincs látásuk, ízlésük, ezért nekik az jó), így az operátor csak egy szerencsétlen lúzer, aki hülye volt valami tisztességes szakmát szerezni, iskolát elvégezni...

A régi, megbecsült szakma, a nyomdászság, már a múltté. Eltűnt, csekély 10 év alatt. Én még jártam ilyen speciális iskolába, ahol megtanítottak minden fázisára. Dolgozhattam kéziszedésen, fényszedésen is, oktattak a tipográfiára, kötészetre, montírra és beleleshettem a gépmesterek tudományába is. Könnyen befogadható érdekes információkat kaptam, de már akkor érezhető volt, hogy a szakma múltja nagy, de a jövője súlytalanabb lesz.

Azon kevesek közzé tartozunk, akiknek devalválódik a tudása és a fizetése is. A kilencvenes évek elején egy Mac operátor volt az isten, a jövő letéteményese, a nyugati manna kóstolója, aki közelébe juthatott a cocom listás szupertechnikának: ez a fizetésekben is meglátszott. Mára ez az előny elenyészet, szinte semmivé foszlott...

Minden ügyfél azt hiszi, hogy a gépeken már minden megvalósítható: 3D-s mozikból, külföldi újságokból ömlik rájuk a valóságnak hihető virtuális világ. A Photoshop szitokszó lett: a hazugság, az hamis képi világ munkaeszköze. Ha kitalál valamit, azt bárki képes megoldani neki, aki operátornak titulálja magát. Szeme - hogy ítéljen -, minden ügyélnek van (de nem mindig lát vele jól!) Hogy összerakjon 1-1 reklámanyagot valaki, ahhoz csekély tapasztalat és csekély programismeret is elég (szerintük). Szakoldalakon Dunát lehet rekeszteni a jelentkező grafikusokkal és operátorokkal. Így miért ne gondolja a megrendelő (és a munkáltató is), hogy ez egy könnyű szakma?

Megoldás? A továbblépés! Tanulni, gyakorolni és újabb területeket meghódítani. Nincs mese, de jöhet a html, CSS, Flash, a 3D, a retusálás mesterfoka, mert minél sokoldalúbb egy ember, annál biztosabban őt fogják választani. Hamarosan egy kampány elkészítése printre, majd bemutálása a netre elvárt követelmény lesz! Így aki nem akar lemaradni a versenyben, az most beletapos.

A bejegyzés trackback címe:

https://dtpszakszerv.blog.hu/api/trackback/id/tr491033288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.11. 14:15:11

Jaja, alkalmazkodni kell. Pl. németet tanulni is felesleges ma már az angol mellé. Jobb nyelvek kellenek, mondjuk kínai.
süti beállítások módosítása