Rohad az alma

 2010.01.09. 20:46

Windows-7-Seven-wallpaper-background_by_DivineErrorRégen minden sokkal egyértelműbb volt: a Windows foss, az Apple pedig a szupersztár. Aki dolgozni akart egy megbízhatóan működő gépen, az gyűjtött és Macintosh-t vett, akinek pedig nem futotta rá, annak csak PC jutott. Ez utóbbiak irigykedve várták, hogy az anyavállalat mikor koppintja le végre teljes egészében az alma rendszerét. Ezalatt persze a szuperhero sem ülhetett babérjain és fejleszteni kezdett, hiszen az élet verseny, aki megáll az meghal. (lásd cápa) Csinált egy szépséges 10-es rendszert, amivel ismét lenyűgözte a világot.

Pedig a Windows már kezdett megbízható lenni, hihetetlen erőket beleölve, létrehozta az XP-t, de már megint le volt maradva, mert csúnya volt. Persze az almát használók örömébe üröm is vegyült, hiszen a szépséges rendszer már fele annyira sem volt könnyen karbantartható: ha tönkrement, akkor - az esetek többségében - itt is csak az újrainstall segített (ellentétben a 9-es egyszerű szedd ki és rakd fel az elromlott modult szerkezetével)! De mindenki bízott benne, hogy ez még új alapokra helyezett, a nulláról fejlesztett rendszer, így természetes, hogy vannak benne hibák. Majd a különböző reales-ekkel mindent szépen elsimítanak a programozók.

Nos, az idő telt s mi, a használók és hívők vártunk. Minden újabb és újabb update-nél reméltük, hogy majd most ismét jó lesz, a bosszantó hiányosságok eltűnnek. Volt, amikor eltűntek, de lettek helyettük mások. S ez így ment évről évre, verzióról verzióra...

Közben az ördögi Pc rendszer atyja egy kitérő után (Windows Vista) egy igazán szép és remekül működő systemet ajándékozott a népnek: Windows 7. Ez már esztétikai és megbízhatósági szempontok alapján - figyelembe véve a tíz a harmadikon variációjú hardver konfigurációk számát - már igazán kitűnőre sikeredett. S még olcsóra is... De az árak Olümposzán terpeszkedő Apple - amelynek operációs rendszere és saját fejlesztésű programjai - továbbra is küszködtek és küszködnek.

A királyról lehullt a lepel, s láthatjuk, már nem is olyan utánozhatatlan, utolérhetetlen és örökkévaló. A napi rendszeres használat mellett még mindig sok furcsa hibát produkál. Ami igazán idegesítő, hogy nekik mindössze kb. 8-10 saját! hardver konfigurációra kell systemet készíteniük (ebben benne van az össze variáció), nekik a saját szoftverjeiket (pl. Final Cut Pro) a saját operációs rendszerükre kell legyártani, s még így is hasonlóan sok hibát produkálnak, mint a versenytárs! Ennek ékes bizonyítéka az appl.com-on a discussion rovatot...

További bosszantó dolog a szervízelés bürokratikus és nehézkes volta - garanciális esetekben is! De példaként egyszer 3 hónapot kellett várnom egy 3870-es videókártyára, ami speciálisan Mac-hez készült típus volt. Szerverbeállítások és programhasználat közben megfigyeltem a reklámszövegek (lózungok) és a valóság közti óriási szakadékot! Az OSX szerverbe épített extra funkciók, amiknek beállítása 5 percet sem vesz igénybe a befűző szöveg szerint (ICAL, intranet, webdav, time machine) 5 nap alatt sem sikerült megbízható módon. Az Apple Qmaster (feladatokat több gépre szétdobó funkció) több nap próbálgatása, fórumok kiolvasása után sem hajlandó működni megbízhatóan és logikusan! Szóval rengeteg hiányosság merült fel.

Ezekkel addig nincs is gond, amíg nem 3x annyit fizetek érte, mint az ugyanezt hozó versenytársért. A hardverben egy 200.000 Ft-os PC-vel megegyező Apple 600.000 Ft. Akkor jogosan és logikusan várom el, hogy a háromszor többe kerülő gép valóban háromszor is jobb legyen, igaz?!

Vajon mikor fog Steve Jobs egy kicsit szerényebben beszélni smikor lesz végre az Apple ügyfélközpontú szerény, a vevőkért harcoló, azokat tisztelő cég? Ugyanúgy akarja elrontani, ahogy ezt a DTP programok királya, a Quark tette, s a folyamatos egy helyben való toporgással átengedte a terepet az Indesign-nak? A Microsoft jön, már pénzben és ügyfélszámban nyert, át akarja engedni a legjobb operációs rendszer címét is az Apple neki? Lassan érdemes lenne a piaci stratégián is változtatni, az árpolitikán és lereszkedni a néphez! Nem az idejétmúlt hardvereket kellene adni nekünk Mac Mini képében, hanem a létező és egyébként megfizethető technológiát is!

Címkék: windows apple macintosh osx dtp operátor qmaster

A bejegyzés trackback címe:

https://dtpszakszerv.blog.hu/api/trackback/id/tr31652605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Funkerman 2010.05.26. 13:51:10

Ezért fogom következő gépemet ÉN összetenni és nem aluburokba gyógyitottan megvenni almáéktól. Kicsit költséghatékonyabb.

És, hogy személyeskedjek is kicsit...

"Vajon mikor fog Steve Jobs egy kicsit szerényebben beszélni smikor lesz végre az Apple ügyfélközpontú szerény, a vevőkért harcoló, azokat tisztelő cég?"

Majd ha mindenki megtanulja, hogy a SZERVIZ rövid i-vel irandó. :)

reklámügynök 2010.06.14. 17:59:44

Sajnos a számomra továbbra sincs optimális megoldás: a win szar, az OSX drága. Ezért a melóhelyemen dolgozom, otthon pedig szórakozom :)
süti beállítások módosítása